Edit Game
Τρόποι ανάπτυξης παραγράφ ...
 Delete

Use commas to add multiple tags

 Private  Unlisted  Public




Delimiter between question and answer:

Tips:

  • No column headers.
  • Each line maps to a question.
  • If the delimiter is used in a question, the question should be surrounded by double quotes: "My, question","My, answer"
  • The first answer in the multiple choice question must be the correct answer.






 Save   23  Close
Πόσες φορές δε θ’ ακούσετε να παρομοιάζουν το σήκωμα μερικών ανθρώπων χωρίς αξία -χωρίς αληθινά φτερά, χωρίς εσωτερική δύναμη- με το πέταγμα ενός κουρελόχαρτου.
Αναλογία
Όπως είναι αναγκαία η ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του ανθρώπου, έτσι είναι αναγκαία και η ικανοποίηση των πνευματικών και ψυχικών του αναγκών.
Αναλογία
Ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια όπως και μια μηχανή. Το αυτοκίνητο λ.χ. ή η θεριζοαλωνιστική μηχανή εξασφαλίζουν την αναγκαία για τη λειτουργία τους ενέργεια καίγοντας βενζίνη.
Αναλογία
Οι παρέες συνομηλίκων αποτελούν εξαιρετικά σημαντικούς φορείς κοινωνικοποίησης των νέων. Μέσα από τις παρέες το παιδί κάνει τις πρώτες του προσπάθειες να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχει ο αυστηρός έλεγχος των «μεγάλων».
Αιτιολόγηση
Τα τελευταία 20 χρόνια η αυτοματοποίηση έδειξε πως είναι ικανή να επιτελέσει κάθε παραγωγικό έργο. Όχι μόνο κάνει σχετικά απλές δουλειές, αλλά τελευταία μας οργώνει τα χωράφια και μας θερίζει τις σοδειές
Παραδείγματα
Τους αοιδούς τους διαδέχτηκαν οι ραψωδοί, οι οποίοι όμως είχαν αρκετές διαφορές από τους πρώτους. Οι ραψωδοί σε αντίθεση με τους αοιδούς δε δημιουργούσαν δικά τους έργα.
Σύγκριση Αντίθεση
Τα είδη των προτάσεων ως προς το περιεχόμενό τους είναι: α) προτάσεις κρίσεως, β) προτάσεις επιθυμίας, γ) προτάσεις επιφωνηματικές και δ) προτάσεις ερωτηματικές.
Διαίρεση
Ο πολιτισμός έχει δύο όψεις, την υλική και την πνευματική. Η πρώτη αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των υλικών αναγκών του ανθρώπου. Η δεύτερη έχει στόχο να ικανοποιήσει τις πνευματικές ανησυχίες του.
Διαίρεση
Οικογένεια είναι κατ' αρχήν η ένωση και συμβίωση δύο ανθρώπων που διαβιούν υπό κοινή στέγη και έχουν συναποδεχτεί ότι θ' αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα.
Ορισμός
Μια μορφή «εμφυλίου πολέμου» διεξάγεται καθημερινά σε πολλές εκδηλώσεις της ζωής μας. Πολλά είναι τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την παραπάνω άποψη. Σε πολλά σπίτια οι καβγάδες ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά είναι πάρα πολύ έντονοι.
Παραδείγματα
Παρόλο που και το αεροπλάνο και το πλοίο είναι δύο εξίσου ενδιαφέροντα μεταφορικά μέσα, έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Το αεροπλάνο έχει μεγαλύτερη ταχύτητα και διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις σε λιγότερη ώρα.
Σύγκριση Αντίθεση
Πολιτισμός είναι το σύνολο των επιτευγμάτων του ανθρώπου. Επιτευγμάτων που έχουν σχέση με την τεχνική, την οικονομική και την επιστημονική πρόοδο, με την εσωτερική καλλιέργεια του ανθρώπου (εξύψωση ηθικής και αισθητικής συνείδησης).
Ορισμός
Η ποίηση μπορεί να διαιρεθεί αδρομερώς σε τρία μέρη: στην επική, τη λυρική και τη δραματική. Οι μορφές αυτές αντανακλούν τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν
Διάιρεση
Οι προσφορές της οικογενειακής ζωής είναι ορατές αν τις συγκρίνει κανείς με τις συνθήκες διαβίωσης ενός νέου ατόμου μακριά από την οικογένειά του.
Σύγκριση αντίθεση
Κάθε άνθρωπος αναζητά στη ζωή του τη συντροφικότητα με τους άλλους ανθρώπους. Η αίσθηση της παρουσίας και της επικοινωνίας γεμίζει την καρδιά του με ασφάλεια και σιγουριά ότι οι άλλοι θα του προσφέρουν βοήθεια όταν τη χρειαστεί.
Αιτιολόγηση
Η μόδα στις μέρες μας επηρεάζει πολύ τους νέους ανθρώπους και κάθε εκδήλωση της ζωής. Κατά συνέπεια η συμπεριφορά και το ντύσιμό τους διαμορφώνονται με βάση τις τάσεις που επικρατούν.
Αίτιο αποτέλεσμα
Ο ρατσισμός αποτελεί μια ανθρώπινη συμπεριφορά υποτίμησης του συνανθρώπου μας, που διακρίνεται σε δύο βασικά είδη, στον κοινωνικό ρατσισμό και στον φυλετικό ρατσισμό
Διαίρεση
Αλλοτρίωση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο αλλοιώνονται οι βασικές ιδιότητες που διαθέτει ένα άτομο ή μια κατάσταση. Η αλλοτρίωση στον άνθρωπο είναι η παραφθορά των ανθρώπινων ιδιοτήτων του
Ορισμός
Η μοναξιά και η κοινωνικότητα είναι δύο κοινωνικές συμπεριφορές που διαφοροποιούνται και ως προς τη μορφή τους και ως προς τις συνέπειες που επιφέρουν στο κάθε άτομο. Η μοναξιά προσφέρει ησυχία και ηρεμία στον άνθρωπο.
Σύγκριση αντίθεση
Η ζωή στην πόλη και η ζωή σε επαρχιακό οικισμό διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία. Η διαβίωση σε αστικό χώρο τοποθετεί τον άνθρωπο σε ταχύτατους ρυθμούς ζωής και του παρέχει περιορισμένο χρόνο για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.
Σύγκριση αντίθεση
Η μόλυνση του πλανήτη αποτελεί ένα πρώτιστο πρόβλημα των ημερών μας. Οι λόγοι που το αναδεικνύουν σε τόσο οξύ ζήτημα είναι η σταδιακή εξάντληση των πηγών ενέργειας, η μείωση των κοιτασμάτων πόσιμου νερού, καθώς και οι κλιματολογικές αλλαγές
Αιτιολόγηση
Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν απομονωθεί και ενδιαφέρονται για το ατομικό τους συμφέρον περισσότερο από το κοινό. Αυτή η συμπεριφορά έχει οδηγήσει στην αλλοτρίωση του ανθρώπου, ο οποίος έχει αφήσει να ατονήσουν οι ανθρωπιστικές συμπεριφορές
Αίτιο αποτέλεσμα
Η δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη γένεση του διαλόγου και την ύπαρξη της ελευθερίας του λόγου. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η αρχαία Αθήνα, όπου στα χρόνια της δημοκρατίας, κάθε πολίτης μπορούσε να διατυπώσει τη γνώμη του.
Παραδείγματα